Schadevergoeding letsel
U heeft als slachtoffer van een arbeidsongeval recht op een schadevergoeding als u door onrechtmatig handelen of nalaten van een andere partij letsel oploopt. Bij ongelukken op het werk is de werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk. Het is in deze gevallen van belang dat u zo snel mogelijk een schadevergoeding eist, aangezien u extra kosten maakt door het ongevalsgerelateerd letsel.
Aansprakelijk stellen tegenpartij
Wanneer u uw schade wilt verhalen op uw werkgever dan is het van essentieel belang om diegene aansprakelijk te stellen. Het proces van aansprakelijk stellen omvat meestal het verzamelen van bewijsmateriaal zoals getuigenverklaringen en foto’s van uw letsel, en het opstellen van een aansprakelijkstelling. Een slachtoffer van een arbeidsongeval moet stellen en zonodig bewijzen dat hij/zij letsel heeft opgelopen als gevolg van het ongeval. Het is vervolgens aan uw werkgever om aan te tonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Dit is lastig te bewijzen en wordt niet vaak aangenomen. Uw werkgever is in de meeste gevallen aansprakelijk.
Schadevergoeding letsel
Zodra de aansprakelijkheid is erkend, kan de omvang van de schade in kaart worden gebracht. Voor het berekenen van de schade is het belangrijk dat u een goede administratie bijhoudt van alle kosten die u vanwege het letsel hebt gemist en gemaakt. Deze kosten kunnen bestaan uit loonverlies vanwege het letsel, maar ook kosten voor medische behandelingen en afgelegde kilometers van en naar medisch behandelaren. Al deze schadeposten worden uitgewerkt in een schadestaat, welke wij doorsturen naar de verzekeraar van uw werkgever. Op deze manier worden alle gemaakte kosten en misgelopen kosten vanwege het letsel vergoedt door de verzekeraar.
Soorten schadeposten
U kunt als slachtoffer van een bedrijfsongeval aanspraak maken op diverse schadeposten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld medische kosten, reiskosten, verlies van inkomsten, huishoudelijke hulp, kosten van derden en smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor de opgelopen pijn en gederfde levensvreugde.
Wat te doen na een arbeidsongeval
Om aanspraak te maken op schadevergoeding, is het van belang om voldoende bewijsmateriaal te verzamelen dat de schade en het causaal verband met het letsel aantoont. Dit kan bestaan uit medische rapporten, getuigenverklaringen, foto’s, videobeelden en andere relevante documentatie. Het is verstandig om direct na het ongeval melding te maken bij uw werkgever of leidinggevende. Ook is het van belang om na het ongeval de huisarts of het ziekenhuis te bezoeken zodat uw letsel wordt gedocumenteerd.
Kosteloze professionele juridische bijstand
Het inschakelen van een ervaren letselschadeadvocaat is sterk aanbevolen bij het verkrijgen van de maximale vergoeding. Bij erkenning van aansprakelijkheid komen de advocaatkosten voor rekening van uw werkgever of diens verzekeraar. Deze is wettelijk verplicht om de advocaatkosten te vergoeden. Het inschakelen van een advocaat of jurist kost u dus niets en levert u zelfs geld op.
Neem contact met ons op
Hebt u te maken met letselschade en wilt u graag een schadevergoeding vorderen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Tijdens dit gesprek leggen we u graag uit wat uw mogelijkheden zijn en geven we u uitvoerig advies.