Arbeidsongevallen
Arbeidsongevallen zijn gebeurtenissen die helaas nog te vaak voorkomen. Bij een arbeidsongeval kunt u denken aan een ongeval op een bouwlocatie, in een bedrijf of in een instelling. Volgens de Arbeidsomstandighedenwet is een arbeidsongeval een gebeurtenis op het werk of tijdens werktijd als gevolg waarvan een werknemer schade lijdt.
Een arbeidsongeval hoeft niet alleen op de werkvloer plaats te vinden. Een arbeidsongeval kan namelijk ook plaatsvinden tijdens een zakenreis, een bedrijfsuitje of een workshop. Een arbeidsongeval kan zelfs plaatsvinden wanneer u voor uw werkgever onderweg bent. Maar als u van uw werk naar huis rijdt, is dat geen arbeidsongeval. In feite valt dit onder woon-werkverkeer. Hiervoor is uw werkgever in beginsel niet aansprakelijk omdat het ongeval dan niet heeft plaatsgevonden in de uitoefening van de werkzaamheden.
Arbeidsongevallen voorbeelden
Er zijn verschillende soorten arbeidsongevallen. Sommige ongevallen brengen lichte schade met zich mee terwijl anderen een dodelijke afloop kunnen hebben. Voorbeelden van arbeidsongevallen zijn:
- Val van een ladder of steiger
- Struikelen of uitglijden op een gladde vloer
- Vallen van een hoogte, bijvoorbeeld van een dak of trap
- Beknelling door een machine of werktuig
- Letsel na contact met machines
- Heftruckongevallen
- Letsel door blootstelling aan gevaarlijke stoffen
- Psychische belasting door stressvolle werkomstandigheden
- Letsel door een verkeersongeval tijdens werktijd.
Deze opsomming is niet limitatief. Er kan ook sprake zijn van een ander arbeidsongeval. Zolang het ongeval plaatsvond in de sfeer van uw werkzaamheden u letselschade opliep, kan sprake zijn van een arbeidsongeval.
Ernstig arbeidsongeval
Een arbeidsongeval kan leiden tot ernstig letsel, waardoor u dagelijks wordt beperkt. Op grond van artikel 9 van de Arbowet dient een werkgever een ernstig arbeidsongeval direct te melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. De werkgever is verplicht om deze melding te maken. Na deze melding doet de arbeidsinspectie onderzoek naar het arbeidsongeval. Van een ernstig arbeidsongeval is sprake bij blijvend letsel, een ziekenhuisopname of bij een dodelijk arbeidsongeval.
Dodelijk arbeidsongeval
Dodelijke arbeidsongevallen komen helaas nog met enige regelmaat voor. Het verlies van een dierbare kan grote gevolgen met zich meebrengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan financiële gevolgen. Indien de werkgever verantwoordelijk is voor het dodelijk arbeidsongeval, dan heeft de familie recht op overlijdensschade. Onder deze schade wordt begrepen:
- Begrafeniskosten
- Affectieschade
- De kosten van gederfd levensonderhoud.
Aansprakelijkheid werkgever
Op basis van artikel 7:658 BW is uw werkgever in beginsel verantwoordelijk voor de schade die u lijdt als gevolg van een arbeidsongeval. U heeft recht op een schadevergoeding als u kunt bewijzen dat uw letsel tijdens het uitvoeren van uw werk is ontstaan. In de meeste gevallen is dit vereiste eenvoudig te onderbouwen. Het is vervolgens de taak van uw werkgever om aan te tonen dat hij zijn zorgplicht is nagekomen.
Eigen schuld werknemer bij een arbeidsongeval
U kunt ook een schadevergoeding eisen als het arbeidsongeval gedeeltelijk door uw eigen schuld is ontstaan. Eigen schuld in de zin van artikel 6:101 BW speelt namelijk geen rol bij werkgeversaansprakelijkheid. Uw recht op een schadevergoeding vervalt alleen indien het arbeidsongeval is te wijten aan opzet of bewuste roekeloosheid. Dit wil zeggen dat u zich voorafgaand aan uw gedraging bewust was van het roekeloze karakter hiervan. In de praktijk wordt dit vereiste bijna nooit aangenomen. Minder ernstige vormen van eigen schuld dienen voor lief te worden genomen.
Werkgever aansprakelijk stellen voor psychische schade
U kunt ook als werknemer psychische schade oplopen in de uitoefening van uw werkzaamheden. Denk hierbij aan het zien van een ernstig arbeidsongeval, zelf slachtoffer worden van een ernstig arbeidsongeval of als u door stress en een te hoge werkdruk psychisch letsel oploopt. Uw werkgever is daarentegen niet per definitie aansprakelijk voor psychische schade als gevolg van een burn-out. Dit omdat een burn-out multicausaal kan zijn. U moet zelf aantonen dat de arbeidsomstandigheden hebben geleid tot het psychisch letsel. U kunt een smartengeldvergoeding claimen wanneer u psychische schade hebt opgelopen als gevolg van een arbeidsongeval.
Arbeidsongeval schadevergoeding
U heeft als werknemer recht op een schadevergoeding na een arbeidsongeval. Dit is ook het geval als u werkzaam bent als uitzendkracht of als oproepkracht. Het Nederlandse schadevergoedingssysteem onderscheidt materiële en immateriële schade. Materiële schade is een verzamelnaam voor alle kosten die direct in geld zijn uit te drukken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medische kosten, reiskosten, kosten voor huishoudelijke hulp of kosten zonder nut. Immateriële schade is niet direct in geld uit te drukken, het gaat hierbij om de pijn, het verdriet en de gederfde levensvreugde.
Hoe lang duurt een letselschadezaak?
De duur van een letselschadezaak hangt af van diverse factoren zoals:
- De ernst van de opgelopen verwondingen;
- De duur van het herstel;
- Het verzamelen van bewijsstukken;
- De bereidheid van de wederpartij om aansprakelijkheid te erkennen;
- De onderhandelingen over een afwikkeling.
Het is daarom lastig om vooraf precies te zeggen hoe lang uw zaak zal duren. Over het algemeen nemen letselschadezaken een of meerdere jaren in beslag.
Bewijsmateriaal om uw schadeclaim te onderbouwen
Het is bij iedere letselschadezaak belangrijk om voldoende bewijsmateriaal te verzamelen zodat uw claim deugdelijk is onderbouwd. Bewijsmateriaal helpt u om de feiten en omstandigheden van het ongeval aan te tonen en te bewijzen dat u recht heeft op een schadevergoeding voor uw verwondingen.
Belangrijke bewijsstukken zijn:
- Medische informatie van medisch behandelaren. Door middel van dit bewijsmateriaal kunt u aantonen dat u schade heeft opgelopen als gevolg van het arbeidsongeval.
- De ongevalsrapportage: De Inspectie SZW onderzoekt elk ernstig arbeidsongeval. De inspecteur stelt vervolgens een ongevalsrapportage op. Dit bewijsstuk is van belang.
- Getuigenverklaringen: Verklaringen van getuigen die het ongeval of de nasleep ervan hebben gezien, kunnen waardevol bewijs leveren ter ondersteuning van uw zaak.
- Foto’s en/of video’s: Maak foto’s of video’s van de ongevalslocatie, of van gereedschap of machines die betrokken zijn bij het ongeval.
- Bonnetjes en facturen: Verzamel de bonnetjes en facturen van de gemaakte kosten als gevolg van het ongeval. Deze dienen ter onderbouwing van de omvang van uw schade.
Neem contact met ons op
Bent u betrokken geraakt bij een arbeidsongeval? Neem dan gerust contact met ons op om uw zaak te bespreken.