Arbeidsongeval met handletsel of vingerletsel
Helaas komt het regelmatig voor dat werknemers als gevolg van een arbeidsongeval hand- of vingerletsel oplopen. Dit letsel kan verschillende oorzaken hebben. Veelvoorkomende verwondingen zijn: snijwonden, breuken, brandwonden, verstuikingen, verrekkingen, avulsiefracturen, peesletsel en andere soorten letsel. De gevolgen van dergelijke ongevallen kunnen verstrekkend zijn voor de werknemer. Als gevolg van het hand- of vingerletsel kunt u mogelijk geen werk meer verrichten, geen hobby’s uitoefenen en geen bijdrage meer leveren in het huishouden. Van belang is dat u voor deze letselschade een schadevergoeding kunt vorderen bij uw werkgever. Onze advocaten en juristen kunnen u helpen bij het indienen van uw schadeclaim.
Werkgever is bijna altijd aansprakelijk
Wanneer u hand- of vingerletsel oploopt tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden, wordt dit beschouwd als een arbeidsongeval. In de meeste gevallen is uw werkgever aansprakelijk voor de schade die u heeft geleden en nog zal lijden, tenzij de schade te wijten is aan opzet of bewuste roekeloosheid aan de zijde van de werknemer. Uw werkgever is ook niet aansprakelijk indien hij alle mogelijke voorzorgsmaatregelen heeft genomen om schade te voorkomen. In de praktijk wordt dit bijna nooit aangenomen.
Een werkgever heeft op grond van artikel 7:658 BW een ruime zorgplicht. Dit houdt in dat hij wettelijk verplicht is om zorg te dragen voor een veilige werkomgeving. Uw werkgever moet alle mogelijke veiligheidsmaatregelen nemen om een ongeval te voorkomen. Denk hierbij aan onder andere het geven van instructies over veilig werken, het geven van training en opleiding en het ter beschikking stellen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarnaast moet uw werkgever de werknemers waarschuwen voor mogelijke risico’s. Uw werkgever is aansprakelijk indien het ongeval is veroorzaakt door een zorgplichtschending.
Kom ik in aanmerking voor een schadevergoeding?
Als aan de volgende vereisten is voldaan, dan kunt u mogelijk aanspraak maken op een schadevergoeding:
- U heeft handletsel of vingerletsel opgelopen tijdens het uitvoeren van uw werkzaamheden;
- Uw werkgever heeft zijn zorgplicht geschonden. Het is aan de werkgever om te bewijzen dat geen sprake is van een zorgplichtschending.
- Het ongeval is niet te wijten aan opzet of bewuste roekeloosheid aan uw zijde.
Hoogte van de schadevergoeding bij handletsel en vingerletsel
U heeft recht op een schadevergoeding als u slachtoffer bent geworden van een arbeidsongeval met handletsel en vingerletsel tot gevolg. Vooraf is het moeilijk in te schatten welk exact bedrag u kunt vorderen als schadevergoeding voor handletsel of vingerletsel. Waar u recht op heeft is onder andere afhankelijk van de aarden ernst van uw verwondingen en de omvang van uw gemaakte kosten en gemiste inkomsten. Een schadevergoeding wordt onderverdeeld in materiële en immateriële schade.
Materiële schade bij handletsel en vingerletsel
Materiële schade is een compensatie voor de geleden en nog te lijden schade. De volgende schadeposten komen mogelijk voor vergoeding in aanmerking:
- Medische kosten: kosten voor medische behandelingen, inclusief kosten voor handtherapie, consultkosten, kosten voor fysiotherapie, voorgeschreven pijnmedicatie en chirurgische ingrepen.
- Reiskosten van en naar de medisch behandelaars.
- Inkomensverlies en werkgerelateerde voordelen zoals bonussen, loonsverhogingen of promoties.
- Kosten voor het inschakelen van huishoudelijke hulp.
- Kosten voor tuinonderhoud, schilderwerk of reparaties.
Hoogte van het smartengeld
Naast de vergoeding voor materiële schade kunt u mogelijk ook aanspraak maken op vergoeding voor immateriële schade. Dit wordt ook wel smartengeld genoemd. Smartengeld is een vergoeding voor de pijn, het leed en de gederfde levensvreugde. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van diverse factoren zoals de aard en ernst van het letsel, de behandelingsduur, de duur en intensiteit van het lijden, schade op psychisch vlak, de gevolgen voor het privéleven en het werk en toegewezen smartengeldbedragen in soortgelijke rechtszaken. Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven van toegewezen smartengeldbedragen door een rechter.
Smartengeld na verwondingen aan vingers door machine
Een productiemedewerker is tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden met zijn rechterhand in een draaiende machine gekomen. Het gevolg is dat hij ernstig gewond is geraakt aan zijn wijsvinger en middelvinger. De monteur wordt twee keer aan zijn hand geopereerd. Hierna heeft hij een operatie ondergaan. De productiemedewerker heeft 4.538 euro ontvangen aan smartengeld.
Smartengeld voor crushletsel
Een hogedrukspuiter is slachtoffer geworden van een arbeidsongeval, doordat zijn rechterhand in aanraking is gekomen met een draaiend onderdeel van een machine. Als gevolg hiervan heeft hij crushletsel opgelopen. Hij houdt mobiliteitsbeperkingen aan zijn hand en vingers waarbij het maken van een vuist en de grijpfunctie beperkt blijven. Door de rechtbank wordt een smartengeldvergoeding van € 5.000 toegekend.
Smartengeld voor amputatie
Tijdens zijn werk in de offshore is een werknemer met zijn linkerhand in aanraking gekomen met conserveringsmiddel. Als gevolg daarvan is het grootste deel van de linkerwijsvinger tot een klein stompje geamputeerd. Het slachtoffer leed niet alleen fysieke maar ook psychische schade. Bij belasting en steunen geeft het stompje pijnklachten, terwijl ook krachtverlies in de linkerhand is opgetreden. De smartengeldvergoeding is vastgesteld op een bedrag ad € 13.500.
Verjaringstermijn voor het vorderen van een schadevergoeding
Van belang om te vermelden is dat er verjaringstermijnen gelden voor een letselschadeclaim. Uw werkgever moet binnen vijf jaar aansprakelijk worden gesteld. Uw recht op een schadevergoeding vervalt nadat de vijf jaar zijn verstreken. Het is daarom raadzaam om zo spoedig mogelijk een letselschadeadvocaat of jurist in te schakelen.
Bel ons voor een afspraak!
Het aansprakelijk stellen van uw werkgever is geen eenvoudige taak en vergt veel kennis en ervaring. U doet er goed aan om deze klus over te laten aan een van onze juristen bij Letseldirect Advocaten. Neem gerust contact met ons op of kom langs bij ons op kantoor.