• Aansprakelijkheid bedrijfsongeval
  • Een bedrijfsongeval kan ernstige gevolgen hebben voor werknemers, zowel fysiek als emotioneel. Het is van groot belang om te begrijpen wie verantwoordelijk is voor de opgelopen letselschade en welke juridische stappen u kunt nemen om uw recht op een schadevergoeding te waarborgen. Loopt u tijdens uw werk schade op als gevolg van een ongeval? Dan is uw werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk. Wij kunnen uw werkgever aansprakelijk stellen voor de door u geleden en nog te lijden schade, zodat u zich kunt richten op uw herstel.
  • Bedrijfsongeval aansprakelijkheid
  • Wanneer u letsel oploopt tijdens het uitvoeren van uw werkzaamheden, is uw werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk. Uw werkgever is verantwoordelijk voor het bieden van een veilige werkomgeving en het nemen van redelijke maatregelen om ongevallen te voorkomen. Dit betekent dat uw werkgever aansprakelijk gesteld kan worden voor de letselschade die u heeft opgelopen. U hoeft enkel te bewijzen dat u schade heeft geleden in de uitoefening van uw werkzaamheden.
  • Zorgplicht van de werkgever
  • Het is aan uw werkgever om aan te tonen dat hij zijn zorgplicht niet heeft geschonden. De zorgplicht van de werkgever is de wettelijke verplichting om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor werknemers. Dit houdt in dat de werkgever alle redelijke maatregelen moet nemen om arbeidsongevallen te voorkomen. Uw werkgever moet veilige arbeidsmiddelen ter beschikking stellen, voldoende instructies en voorlichting geven over veilig werken, toezicht houden op de arbeidsomstandigheden en indien nodig persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken. Uw werkgever is dus aansprakelijk als hij zijn zorgplicht heeft geschonden.

    Hieronder worden enkele voorbeelden genoemd van een zorgplichtschending:

      • Het niet bieden van een veilige werkomgeving;
      • Het niet of onvoldoende geven van veiligheidsinstructies aan werknemers;
      • Het niet verstrekken van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen;
      • Onvoldoende houden van toezicht;
      • Het niet bieden van de juiste training en opleiding aan werknemers;
      • Het niet controleren en onderhouden van apparatuur en machines;
      • Onvoldoende waarschuwen voor mogelijke gevaren op de werkplek;
      • Het laten voortbestaan van een gevaarlijke situatie.

    Gratis advocaat of jurist

    Het is raadzaam om een advocaat of jurist in te schakelen als u slachtoffer bent geworden van een bedrijfsongeval. Op grond van artikel 6:96 BW dient de verzekeraar van uw werkgever de redelijke kosten voor juridische bijstand te vergoeden zodra de aansprakelijkheid is erkend. U hoeft dus zelf geen kosten te maken. Daarnaast inventariseren wij altijd of u in aanmerking komt voor een toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand of gaan wij na of u beschikt over een rechtsbijstandverzekering.

    Eigen schuld van de werknemer

    Eigen schuld aan uw zijde heeft geen invloed op uw recht op een schadevergoeding. De aansprakelijkheid van uw werkgever wordt niet weggenomen als u medeschuld hebt aan het ontstaan van het ongeval. Uw recht op een schadevergoeding vervalt alleen indien de schade ‘in belangrijke mate’ het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid. Een werknemer handelt bewust roekeloos indien hij zich voorafgaand aan het ongeval bewust is van het roekeloze karakter van zijn gedrag.

    Uw rechten en schadevergoeding

    Wanneer de aansprakelijkheid van uw werkgever is vastgesteld, heeft u recht op een schadevergoeding voor de door u opgelopen letselschade. Deze schadevergoeding kan verschillende elementen omvatten, zoals medische kosten, verlies van inkomen als gevolg van arbeidsongeschiktheid, revalidatiekosten, kosten voor huishoudelijke hulp en smartengeld.

    Hoogte van de schadevergoeding

    Het inschatten van de hoogte van een schadevergoeding is vooraf lastig. Er is namelijk geen vaste formule om de omvang van de schade vast te stellen. Diverse factoren zijn daarbij van belang zoals onder andere de ernst en aard van het letsel, de duur van het herstel en eventuele blijvende schade. De meeste letselschadezaken worden afgewikkeld buiten rechte. Dit betekent dat het geschil wordt opgelost zonder tussenkomst van een rechter. Door middel van onderhandelingen tussen partijen wordt de hoogte van uw schadevergoeding vastgesteld.

    Wanneer is de werkgever niet aansprakelijk voor een bedrijfsongeval?

    De werkgever is niet aansprakelijk voor het bedrijfsongeval indien van de volgende factoren sprake is:

      • Het ongeval heeft niet plaatsgevonden tijdens werktijd. U was ten tijde van het ongeval niet bezig met het uitvoeren van uw werkzaamheden.
      • Uw werkgever heeft aangetoond dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Hij heeft voldoende veiligheidsmaatregelen genomen om het ongeval te voorkomen.
      • Uw werkgever heeft een geslaagd beroep gedaan op opzet of bewuste roekeloosheid.

    Uw werkgever is in de meeste gevallen aansprakelijk voor een bedrijfsongeval.

    Ongeval melden bij de Arbeidsinspectie

    Uw werkgever is verplicht een ernstig arbeidsongeval te melden bij de Inspectie SZW. Men spreekt van een ernstig arbeidsongeval indien het ongeval heeft geleid tot een ziekenhuisopname, blijvend letsel of tot de dood. Een inspecteur doet vervolgens onderzoek naar de toedracht van het ongeval en stelt vast op sprake is van een zorgplichtschending. Op basis van de onderzoeksbevindingen kan een boete aan uw werkgever worden opgelegd.

    De verjaringstermijn van een arbeidsongeval

    U moet uw werkgever binnen vijf jaar aansprakelijk stellen. Uw recht op een schadevergoeding vervalt nadat de vijf jaar zijn verstreken. De verjaringstermijn gaat in vanaf het moment dat u weet dat u schade heeft opgelopen als gevolg van het bedrijfsongeval en zodra u weet wie aansprakelijk is voor het bedrijfsongeval. Doorgaans begint de verjaringstermijn te lopen vanaf het moment dat u slachtoffer bent geworden van het bedrijfsongeval.

    De arbeidsrelatie met uw werkgever

    Als werknemer hoeft u zich geen zorgen te maken over het eisen van een schadevergoeding. De meeste werkgevers zijn namelijk verzekerd voor letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval, waardoor de schadevergoeding wordt betaald door de verzekeraar. Wanneer u uw werkgever aansprakelijk stelt, verzoeken wij de werkgever om de aansprakelijkstelling door te geleiden naar diens verzekeraar. U kunt dus met een gerust hart uw schadevergoeding claimen.

    Wie kan aanspraak maken op een schadevergoeding?

    Uw werkgever kan ook aansprakelijk zijn voor werknemers waarmee hij geen arbeidscontract heeft gesloten. Denk hierbij aan uitzendkrachten, vrijwilligers, oproepkrachten en stagiaires.

    Krijg hulp van een ervaren letselschadeadvocaat of jurist

    Heeft u te maken met letselschade door een bedrijfsongeval? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we graag wat uw mogelijkheden zijn en geven we u uitvoerig advies.

 

Vertel ons wat er is gebeurd.
Dat kost u niets!

Schadevergoeding berekenen

Bereken nu direct de mogelijke vergoeding voor uw letselschade met onze handige letselschade tool.

Vergoeding berekenen

Liever telefonisch advies of via WhatsApp

Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.

085 – 0606999 WhatsApp bericht

In 4 stappen helpen we u bij het claimen van uw letselschadevergoeding

1

U vertelt ons wat er is gebeurd

Zodra u uw ongeval bij ons heeft gemeld, vindt een vrijblijvend gesprek plaats bij u thuis of bij ons op kantoor om uw zaak te bespreken. Tijdens dit gesprek zullen we u voorzien van eerlijk advies over de mogelijkheden om uw schade te claimen.

2

Tegenpartij aansprakelijk stellen

Voordat we de tegenpartij aansprakelijk stellen, is het van belang om grondig te onderzoeken op welke juridische basis dit moet worden gedaan. Zodra de juridische grondslag is vastgesteld, wordt de aansprakelijkstelling naar de tegenpartij gestuurd.

3

In kaart brengen van uw schade

Nadat de aansprakelijkheid is erkend, gaan we over tot het nauwkeurig in kaart brengen van uw schade. Alle schadeposten die voor vergoeding in aanmerking komen worden opgenomen in een schadestaat.

4

Afwikkeling van uw zaak

Doorgaans wordt een letselschadezaak afgewikkeld zodra sprake is van een medische eindtoestand. Op dat moment wordt de definitieve schadevergoeding vastgesteld en zullen er onderhandelingen plaatsvinden over een gepaste slotbetaling.

Google Reviews

Ruim 2.000 trajecten succesvol afgerond

Letseldirect is er voor iedereen die hulp nodig heeft bij letselschade. Wij helpen u kosteloos bij het verhalen van een vergoeding.

Uitstekend geholpen. Alles was goed geregeld en ik ben heel blij met de schadevergoeding. Heb jullie bij een kennis aangeraden.

4.5/5
Anthony Staals

Ik raad iedereen Letseldirect aan voor een goede letselschade advocaat! Zij hebben me heel goed geholpen en me prima begeleid gedurende het letselschadetraject. Met uiteindelijk een top resultaat! Ze zijn betrouwbaar en uw belang staat bij hen centraal.

5/5
Damian van de Laar

Super goede samenwerking gehad en altijd snel geholpen. Ik raad dit bedrijf iedereen aan.

5/5
Georgio Thiemann

Copyright Letseldirect       Website door Bonsai media