- Letselschade na arbeidsongeval
Een arbeidsongeval ontstaat wanneer uw werkgever niet heeft zorggedragen voor een veilige werkomgeving. Heeft u letsel opgelopen als gevolg van een arbeidsongeval? In de meeste gevallen kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding. Het is verstandig om zo snel mogelijk een letselschade advocaat of jurist in te schakelen zodat wij kunnen inschatten of u aanspraak kunt maken op een schadevergoeding.
Voorbeelden arbeidsongevallen
Helaas komt het vaak voor dat werknemers slachtoffer worden van een arbeidsongeval. Van een arbeidsongeval wordt gesproken als een werknemer letsel oploopt tijdens de uitoefening van werkzaamheden. Enkele voorbeelden van veelvoorkomende arbeidsongevallen zijn:
- Vallen van hoogte
- Struikelen en uitglijden
- Heftruckongevallen
- Branden en explosies
- Blootstelling aan gevaarlijke stoffen
- Overbelasting en fysieke belasting
- Machine-ongevallen
- Werkgerelateerde verkeersongevallen
- Vallen van objecten
- Snijwonden en steken
- Zwaar tillen en dragen
- Repetitieve bewegingsongevallen (bijv. carpaal tunnelsyndroom)
Wat te doen bij arbeidsongeval
Bij een arbeidsongeval is het belangrijk om snel en adequaat te handelen om jezelf en je rechten te beschermen. Hier zijn de stappen die je moet overwegen te nemen na een arbeidsongeval:
- Zoek onmiddellijk medische hulp, zelfs als de verwoningen mee lijken te vallen. Raadpleeg een arts voor een gedegen medische evaluatie van je verwondingen.
- Meld het arbeidsongeval onmiddellijk aan uw werkgever of leidinggevende.
- Verzamel bewijsmateriaal zoals foto’s van de ongevalslocatie en uw verwondingen, en contactgegevens van collega’s die getuige zijn geweest van het ongeval.
- Bewaar alle documentatie, inclusief medische rekeningen, loonstrookjes en correspondentie.
- Schakel zo spoedig mogelijk een gespecialiseerde letselschade advocaat of jurist in.
- Volg de instructies van medische professionals op voor een optimaal herstel.
Wat moet uw werkgever doen?
Uw werkgever is verplicht om een ernstig bedrijfsongeval direct te melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Van een ernstig bedrijfsongeval wordt gesproken indien een arbeidsongeval leidt tot ernstige verwondingen waarvoor een ziekenhuis opname noodzakelijk is, een arbeidsongeval dat blijvend letsel veroorzaakt of het overlijden van een werknemer tijdens het uitvoeren van zijn of haar werkzaamheden. Na een melding draagt de Nederlandse Arbeidsinspectie uw werkgever op om een ongevalsrapport op te stellen waarin de oorzaak van het arbeidsongeval staat vermeld, alsmede de omstandigheden waardoor het arbeidsongeval is veroorzaakt. U kunt het arbeidsongeval ook zelf melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie indien uw werkgever dit weigert te doen.
Welke schade krijgt u vergoed?
Door een arbeidsongeval ontstaan er vaak al snel diverse kostenposten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende schadeposten:
- Medische kosten, waaronder kosten voor operaties, medicijnen, hulpmiddelen en behandelingen van een therapeut of een psycholoog.
- Inkomensverlies als gevolg van geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.
- Smartengeld voor de pijn, het leed en de gederfde levensvreugde.
- Kosten voor toekomstige medische behandelingen en revalidatie.
- Buitengerechtelijke kosten, zoals juridische honoraria voor een letselschadeadvocaat.
- Aanpassingen aan uw woning.
- Pensioenschade.
- Kosten voor huishoudelijke hulp als u niet in staat bent om huishoudelijke taken te verrichten. Deze schadepost komt ook voor vergoeding in aanmerking als de kosten niet daadwerkelijk zijn gemaakt.
- Reiskosten in verband met medische afspraken.
- Verlies van toekomstig inkomen als u blijvend arbeidsongeschikt bent.
- Kosten voor aanpassingen aan de auto als uw mobiliteit is beperkt.
De hoogte van de schadevergoeding
De hoogte van de schadevergoeding na een arbeidsongeval is vooraf lastig in te schatten. Dit, omdat de hoogte van geval tot geval sterk varieert en afhangt van verschillende omstandigheden. Deze omvatten de aard en ernst van uw letsel, de herstelduur, de impact op uw dagelijks leven, de invloed op toekomstige ontwikkelingen, de duur van arbeidsongeschiktheid etc. Het is raadzaam om een advocaat gespecialiseerd in letselschade in te schakelen zodat de omvang van uw schade nauwkeurig wordt berekend.
Aansprakelijke partij
Op basis van artikel 7:658 BW is een werkgever in beginsel aansprakelijk voor het letsel dat een werknemer heeft opgelopen tijdens het uitoefenen van zijn werkzaamheden, tenzij de werkgever aan haar zorgplicht heeft voldaan. Het Nederlandse rechtssysteem voorziet in een belangrijke bescherming voor werknemers die letsel oplopen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden.
De zorgplicht van de werkgever omvat de volgende aspecten:
- Zorgdragen voor een veilige werkomgeving;
- Het verschaffen van duidelijke instructies omtrent veilig werken;
- Er toezicht op houden dat de instructies worden opgevolgd;
- De risico’s en gevaren met betrekking tot de werkzaamheden inventariseren;
- Het ter beschikking stellen van beschermingsmiddelen;
Het is aan uw werkgever om aan te tonen dat hij alle redelijke maatregelen heeft genomen om een arbeidsongeval te voorkomen.
Neem vandaag nog contact met ons op
Het is van cruciaal belang om snel actie te ondernemen nadat u betrokken bent geraakt bij een arbeidsongeval en letselschade hebt opgelopen. Bent u op zoek naar een letselschade advocaat of jurist? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we graag de mogelijkheden en geven wij u alvast uitvoerig advies