Werkgever aansprakelijk voor schade werknemer
Als u als gevolg van een arbeidsongeval letsel oploopt, dan is uw werkgever meestal aansprakelijk voor uw schade. Uw werkgever is heeft op grond van artikel 7:658 BW een ruime zorgplicht en is verantwoordelijk voor een veilige werkplek. Dit betekent dat uw werkgever al de voorzorgsmaatregelen moet nemen om de situatie op de werk veilig te maken en te houden. Niet snel wordt aangenomen dat de werkgever aan haar zorgplicht heeft voldaan.
Werkgever is bijna altijd aansprakelijk na een arbeidsongeval
Op grond van artikel 7:658 BW is uw werkgever in beginsel aansprakelijk voor de schade die u als gevolg van een arbeidsongeval lijdt. U heeft recht op een schadevergoeding als u kunt aantonen dat uw letsel is ontstaan tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden. Dit vereiste wordt vaak eenvoudig aangetoond. Het is vervolgens aan uw werkgever om aan te tonen dat hij zijn zorgplicht is nagekomen.
Zorgplicht werkgever
Op grond van de wet heeft de werkgever een ruime zorgplicht. De zorgplicht omvat onder andere de volgende aspecten:
- Het zorgen voor een veilige werkomgeving.
- Het voorkomen van gevaarlijke situaties.
- Het regelmatig inspecteren en onderhouden van machines.
- Het ter beschikking stellen van de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen.
- Het geven van duidelijke instructies over veilig werken.
- Het zorgen voor de juiste opleiding en training voor werknemers.
- Het toezien op de naleving van de instructies.
Deze zorgplicht wordt ruim uitgelegd, dus uw werkgever is in de meeste gevallen aansprakelijk.
Letselschade door fout van een collega
Als u letsel oploopt als gevolg van een fout van een collega dan is uw werkgever bijna altijd verantwoordelijk voor de aangerichte schade. Dit is alleen niet het geval indien sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Wij stellen uw werkgever aansprakelijk voor de onrechtmatige daad van uw collega op grond van artikel 6:170 BW. De volgende vereisten moeten worden aangetoond:
- De schade moet zijn veroorzaakt door een fout van een ondergeschikte;
- De kans op de fout moet zijn vergroot door de opgedragen taak;
- De werkgever had zeggenschap over het gedrag van de collega.
Uw werkgever is ook aansprakelijk indien u voor een gedeelte zelf schuld hebt aan het ontstaan van het ongeval.
Aansprakelijkheid bij ongeval buiten werktijd
Uw werkgever kan ook aansprakelijk zijn voor de door een werknemer geleden schade buiten werktijd. Denk hierbij aan een ongeval tijdens teambuilding, een personeelsfeest of in de pauze. De Hoge Raad heeft in een arrest geoordeeld dat artikel 7:611 BW werknemers in sommige gevallen beschermd voor een ongeval dat plaatsvindt buiten werktijd. Een werkgever die voor zijn personeel een activiteit organiseert waaraan een bijzonder risico op schade is verbonden, is uit hoofde van goed werkgeverschap verplicht de veiligheid van de werknemers te waarborgen. Ook heeft de Hoge Raad bepaald dat de werkgever verplicht is om zorg te dragen voor een behoorlijke verzekering.
Recht op een schadevergoeding
De door u opgelopen schade kunt u verhalen op uw werkgever of diens aansprakelijkheidsverzekering. De omvang van de schade bestaat uit diverse schadeposten en kan variëren van het betalen van medische kosten en inkomensverlies tot het vergoeden van smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor de pijn, het verdriet en de gederfde levensvreugde. De exacte omvang van de schade hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Denk hierbij onder andere aan de aard en ernst van het letsel en de duur van het herstel.
Wij bieden kosteloze juridische hulp
Heeft u letselschade opgelopen als gevolg van een bedrijfsongeval? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we graag wat uw mogelijkheden zijn en geven wij u uitgebreid advies.