Ongeluk door collega

Het komt vaker voor dat een fout van een collega onbedoeld leidt tot letsel bij een andere werknemer. Of het nu op een drukke bouwplaats, in een hectisch kantoor of in een medische instelling gebeurt, dergelijke situaties kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor zowel het slachtoffer als het team als geheel. Als u een arbeidsongeval heeft gehad dat is veroorzaakt door een andere werknemer, kan uw werkgever risicoaansprakelijk zijn.

Algemene aansprakelijkheid

Uw werkgever heeft een ruime zorgplicht, zoals wettelijk vastgelegd in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel bepaalt het volgende: “De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt.”

De werkgever is verplicht om ervoor te zorgen dat de werkomgeving en het terbeschikkinggestelde werkmateriaal veilig zijn en dat werknemers de nodige instructies en voorlichting krijgen om veilig te werken. Als een werknemer schade lijdt in de uitoefening van zijn werkzaamheden, is de werkgever aansprakelijk voor deze schade, tenzij hij kan aantonen dat hij voldoende zorg heeft betracht om een ongeval te voorkomen.

Letselschade veroorzaakt door een collega

Uw werkgever is ook aansprakelijk voor letselschade die is veroorzaakt door een collega. Dit betekent dat u uw eigen collega niet aansprakelijk hoeft te stellen. De aansprakelijkheid van uw werkgever voor letselschade veroorzaakt door een collega is geregeld in artikel 6:170 BW. Dit is met name van toepassing op fouten die direct tijdens werktijd plaatsvinden, zoals wanneer u tijdens uw werk wordt aangereden door een collega op een heftruck.

Risicoaansprakelijkheid verwijst naar een situatie waarin een werkgever verantwoordelijk wordt gehouden voor het handelen of nalaten van zijn werknemers. Met andere woorden, de werkgever kan aansprakelijk worden gesteld voor het foutief handelen van een werknemer.

Echter, als een collega opzettelijk of bewust roekeloos handelt, kan de collega zelf aansprakelijk worden gesteld. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de werknemer onder invloed was tijdens het werk of bewust de veiligheidsvoorschriften heeft genegeerd. Het is voor werkgevers dus belangrijk om werknemers goed te instrueren en te trainen om fouten te voorkomen. Uw werkgever moet bewijzen dat de werknemer opzettelijk heeft gehandeld

Werkgever aansprakelijk stellen

Uw werkgever is aansprakelijk voor het arbeidsongeval indien aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • Het foutief handelen van uw collega kan worden aangemerkt als een onrechtmatige daad;
  • De kans op een fout is vergroot door de opdracht van de werkgever;
  • De werkgever had zeggenschap over het handelen waarin de fout was gelegen.

De bovengenoemde vereisten worden in de praktijk zeer ruim uitgelegd, waardoor uw werkgever meestal aansprakelijk is.

Veelvoorkomende arbeidsongevallen veroorzaakt door een collega

Enkele veelvoorkomende soorten ongevallen die door collega’s kunnen worden veroorzaakt, zijn:

  • Ongevallen door struikelen, uitglijden en vallen: Andere werknemers kunnen gevaren op de vloer achterlaten, waardoor iemand kan struikelen, uitglijden of vallen.
  • Voertuigongevallen: U kunt door een collega worden geraakt met bijvoorbeeld een heftruck.
  • Ongevallen door vallende voorwerpen: Een collega kan onbedoeld voorwerpen van grote hoogte laten vallen waardoor u letsel oploopt.
  • Ongevallen veroorzaakt door onvoldoende communicatie of coördinatie tussen collega’s tijdens het uitvoeren van taken.

De verzekeraar betaalt uw schadevergoeding

In de meeste gevallen is uw werkgever verzekerd tegen letselschade veroorzaakt door een collega. De verzekeraar handelt de financiële afhandeling af, niet uw werkgever of collega. De kosten worden vergoed door de verzekering. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat de relatie tussen u, uw collega en uw werkgever hieronder zal lijden.

Wacht niet te lang met het ondernemen van actie

We raden u sterk aan om niet te lang te wachten met het aansprakelijk stellen van uw werkgever. Als u te lang wacht, kan de verzekeraar van uw werkgever besluiten geen dekking meer te verlenen. Dit betekent dat de verzekeraar uw letselschade niet meer zal vergoeden. Dat zou erg zonde zijn. Bovendien wordt het steeds moeilijker om de fout van uw collega te achterhalen naarmate er meer tijd verstrijkt.

Neem contact met ons op

Het aansprakelijk stellen van uw werkgever is geen eenvoudige taak en vereist veel kennis en ervaring. Het is verstandig om deze kwestie over te laten aan een van onze advocaten of juristen bij Letseldirect Advocaten. Neem gerust contact met ons op of kom langs op ons kantoor.

 

Vertel ons wat er is gebeurd.
Dat kost u niets!

Schadevergoeding berekenen

Bereken nu direct de mogelijke vergoeding voor uw letselschade met onze handige letselschade tool.

Vergoeding berekenen

Liever telefonisch advies of via WhatsApp

Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.

085 – 0606999 WhatsApp bericht

In 4 stappen helpen we u bij het claimen van uw letselschadevergoeding

1

U vertelt ons wat er is gebeurd

Zodra u uw ongeval bij ons heeft gemeld, vindt een vrijblijvend gesprek plaats bij u thuis of bij ons op kantoor om uw zaak te bespreken. Tijdens dit gesprek zullen we u voorzien van eerlijk advies over de mogelijkheden om uw schade te claimen.

2

Tegenpartij aansprakelijk stellen

Voordat we de tegenpartij aansprakelijk stellen, is het van belang om grondig te onderzoeken op welke juridische basis dit moet worden gedaan. Zodra de juridische grondslag is vastgesteld, wordt de aansprakelijkstelling naar de tegenpartij gestuurd.

3

In kaart brengen van uw schade

Nadat de aansprakelijkheid is erkend, gaan we over tot het nauwkeurig in kaart brengen van uw schade. Alle schadeposten die voor vergoeding in aanmerking komen worden opgenomen in een schadestaat.

4

Afwikkeling van uw zaak

Doorgaans wordt een letselschadezaak afgewikkeld zodra sprake is van een medische eindtoestand. Op dat moment wordt de definitieve schadevergoeding vastgesteld en zullen er onderhandelingen plaatsvinden over een gepaste slotbetaling.

Google Reviews

Ruim 2.000 trajecten succesvol afgerond

Letseldirect is er voor iedereen die hulp nodig heeft bij letselschade. Wij helpen u kosteloos bij het verhalen van een vergoeding.

Super goede samenwerking gehad en altijd snel geholpen. Ik raad dit bedrijf iedereen aan.

5/5
Georgio Thiemann

Uitstekend geholpen. Alles was goed geregeld en ik ben heel blij met de schadevergoeding. Heb jullie bij een kennis aangeraden.

4.5/5
Anthony Staals

Ik raad iedereen Letseldirect aan voor een goede letselschade advocaat! Zij hebben me heel goed geholpen en me prima begeleid gedurende het letselschadetraject. Met uiteindelijk een top resultaat! Ze zijn betrouwbaar en uw belang staat bij hen centraal.

5/5
Damian van de Laar

Copyright Letseldirect       Website door Bonsai media