Ongeval in de bouw
De bouwsector staat bekend als een van de gevaarlijkste industrieën, waar werknemers dagelijks worden blootgesteld aan diverse risico’s. Helaas zijn ongevallen in de bouwsector nog steeds aan de orde van de dag. Een ongeval op de bouwplaats kan ernstige verwondingen veroorzaken, leiden tot volledige arbeidsongeschiktheid of zelfs de dood tot gevolg hebben. U krijgt te maken met diverse kosten. Denk hierbij aan medische kosten, reiskosten, verlies aan verdienvermogen, huishoudelijke hulp, smartengeld etc. Een advocaat zorgt ervoor dat uw rechten worden gewaarborgd en al de kosten worden vergoed.
Gratis advocaat inschakelen
U kunt als slachtoffer van een ongeval in de bouw gratis een advocaat inschakelen. Onze kosten moeten namelijk op grond van artikel 6:96 BW na erkenning van de aansprakelijkheid worden vergoed door de verzekeraar van uw werkgever. De advocaatkosten maken zijn dus onderdeel van uw schadevergoeding. Daarnaast inventariseren wij ook altijd of u in aanmerking komt voor een toevoeging bij de Raad voor Rechtsbijstand en of u over een rechtsbijstandsverzekering beschikt.
Wetgeving arbeidsongeval
Om de veiligheid op bouwplaatsen te waarborgen, zijn er diverse wet- en regelgevingen van kracht. Werkgevers hebben de plicht om een veilige werkomgeving te creëren en werknemers dienen de voorgeschreven veiligheidsvoorschriften nauwgezet op te volgen. Het niet naleven van deze voorschriften kan leiden tot ernstige ongevallen en mogelijke juridische consequenties.
Ongeval tijdens werk
Bij een ongeval in de bouw zijn verschillende partijen betrokken die mogelijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden. De primaire verantwoordelijkheid ligt bij de werkgever. Uw werkgever moet zorgen voor veilige werkomstandigheden en moet voldoen aan alle wettelijke verplichtingen op het gebied van veiligheid. Denk hierbij aan het ter beschikking stellen van juiste veiligheidsuitrusting, het bieden van adequate training en toezicht, en het regelmatig inspecteren en onderhouden van machines en apparatuur.
Daarnaast kunnen andere partijen, zoals aannemers, onderaannemers en leveranciers, ook aansprakelijk worden gesteld voor een ongeval in de bouw. Als zij nalatig zijn geweest in het nakomen van hun verplichtingen en daarmee hebben bijgedragen aan het ongeval, kunnen zij medeverantwoordelijk worden gehouden. Het is essentieel om de contractuele relaties tussen alle betrokken partijen zorgvuldig te analyseren om de juiste partijen aansprakelijk te stellen.
Werkgever aansprakelijk bij een ongeval in de bouw
Het is belangrijk op te merken dat werknemers in de bouwsector ook bepaalde rechten hebben. Zij hebben recht op een veilige werkomgeving en kunnen schadevergoeding eisen als zij letsel oplopen als gevolg van een ongeval. Werknemers kunnen in aanmerking komen voor vergoeding van onder andere medische kosten, inkomensverlies, kosten voor huishoudelijke hulp en smartengeld. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van de ernst van het letsel en de gevolgen daarvan.
Bij het beoordelen van aansprakelijkheid is het noodzakelijk om de specifieke omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Een grondige analyse van de feiten, inclusief getuigenverklaringen, een toedrachtsonderzoek en veiligheidsrapporten, kan helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het bepalen van de juiste juridische stappen.
Het is verstandig om na een ongeval in de bouw zo snel mogelijk juridisch advies in te winnen. Een ervaren advocaat op het gebied van het letselschaderecht kan u begeleiden gedurende het gehele letselschadetraject.
Schadevergoeding eisen
U heeft recht op een schadevergoeding als u slechtoffer bent geworden van een ongeval in de bouw. U hoeft niet te vrezen dat u uw baan verliest. De meeste werkgevers zijn namelijk verzekerd voor letselschade als gevolg van een ongeval. Wij kunnen uw werkgever dus aansprakelijk stellen zonder dat de arbeidsverhouding verslechtert. Uw werkgever hoeft uw schadevergoeding niet zelf te betalen maar diens verzekeringsmaatschappij.
Welke schade wordt vergoed?
U kunt aanspraak maken op diverse schadeposten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medische kosten, reiskosten, kosten voor huishoudelijke hulp, het verlies aan inkomsten als u na het arbeidsongeval volledig of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geworden, en het smartengeld.
Neem contact met ons op
Hebt u letselschade opgelopen door een bedrijfsongeval op een bouwplaats? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Tijdens dit gesprek leggen we u graag uit wat uw mogelijkheden zijn en geven we u uitgebreid advies.